Tuesday, May 16, 2006

Sommerfugl


Hvis du sitter på svalberget en klar høstnatt i oktober vil du kjenne at brisen som rusker deg i håret og kiler deg i nakken, kommer fra sør.
Sør, der båtkaia ligger så fint og duver som gresset gjør på marken når en sommervind stryker over landskapet.
Sør, der det røde og det brune huset er malt i harmoni med høsten.

Dersom du reiser deg, vil du fort merke at vinden slipper litt taket, akkurat som når en summerfugl har slått tusen vingeslag og er trøtt, så den hviler.
Bortover svalberget kan du bare flyte av gårde. Late som om du er i ett med den trøtte sommerfuglen og måkene langt, langt der oppe.
De skriker, de. Roper etter et familiemedlem som kanskje er langt, langt borte. De roper i et forbrilsk forsøk på å finne denne ene måken igjen. Akkurat som om en måke var like mye verdt som et menneske.

Visst du nå hadde vært der ute i høstnatten, ville jeg ha sverget på at du hadde sett et blått lys. Ikke et fyrtårn eller et fly som fløy forbi. Jeg snakker om nordavinden. Den vinden som kommer fra nord. Ikke sør hvor båtkaia og det røde og det brune huset skaper idyllen. Men nord. Først ville du ha stilt deg litt skrekkslagen med øynene opp og føttene ville ha stått støtt på berget. Munnen ville ha formet seg til et gjesp, så til måping og til slutt til en sang. Du ville bare ha sunget. Uten mål eller mening. Ingen tekst eller melodi framfor deg.
Ordene og tonene ville bare ha trillet ut. Ut, ut i havet. Ut, utover berget. Du ville stått der så alene, men likevel følt deg som verdens rikeste person. Verdens lykkeligste person blant dansende larver som feiret sin nye kropp og fortvilte måker med et skjær av blått lys i den klare oktobernatten.

1 comment:

Anonymous said...

I really enjoyed looking at your site, I found it very helpful indeed, keep up the good work.
»